1 av 2
Facebook har redan börjat ta betalt i Sverige. Foto: Johan Davidsson/Sveriges Radio
2 av 2
Marielle Ringbrant och Johan Eriksson studerar på Byggingenjörsprogrammet på Högskolan i Halmstad. Foto: David Spånberger/Sveriges Radio.
Sverige

Facebook tar betalt även i Sverige

Studenter på högskolan i Halmstad kommenterar Facebooks tilltag
3:24 min

Facebook har börjat ta betalt för meddelande i Sverige. 6,70 kronor kan det kosta att mejla till någon som du inte känner. Det är sedan tidigare känt att Facebook har börjat ta betalt Storbritannien och USA.

Efter P4 Hallands avslöjande om att Facebook har börjat ta betalt för skickade meddelande även i Sverige bekräftas nu uppgifterna från företaget.

– Det kan låta dramatiskt, men det handlar om ett test som påbörjades i USA i december och nu även har införts för några procent av svenska användare, säger Jan Fredriksson på Facebooks nordiska PR-byrå.


Testet innebär att den som vill skicka meddelanden till någon den inte är vän med kan betala för att meddelandena ska hamna i mottagarens vanliga inkorg, i stället för i "annat"-korgen. Skillnaden blir att mottagaren uppmärksammas på att meddelandet har kommit. I dag hamnar alla meddelanden från personer man inte är vän med i "annat"-korgen.

Kostnaden varierar i olika länder, men grunden är att ett meddelande har kostat en dollar i USA. Sedan kan kostnaden stiga något om beroende på hur många prenumeranter mottagaren har.

Enligt Jan Fredriksson började det testet påverka svenska användare i slutet av förra veckan, och de som påverkas har valts ut slumpvis.P4 Hallands reporter
 fick upp betalrutan i bilden ovan första gången redan i torsdags. Vid en test på måndagen visade sig att kostnaden på 6,70 kronor dök upp på flera personer som reportern försökte mejla.

Om hon inte betalade hamnade meddelandet inte i personens inkorg – utan i "annat"-korgen.

Bara en av P4 Hallands medarbetare fick dock upp betalningskravet när redaktionen testade under måndagsmorgonen.

Karin Ingströmer
karin.ingstromer@sverigesradio.se

David Spånberger
david.spanberger@sverigesradio.se

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".