Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Varberg

Gemensamt råd lyfter landsbygdens behov

Publicerat måndag 8 april 2013 kl 16.08
"Nu får vi en mycket starkare röst"
(1:29 min)
Kenneth Johansson, Per-Erik Wikström, Bo Wisfelt, Sven-Anders Svensson, Elisabeth Otterdahl, Bengt Hjalmarsson och Benny Hansson, samtliga engagerade i landsbygdsföreningar, samlades på Sibbarps bygdegård inför bildandet av Varbergs landsbygdsråd. Foto: Jennie Persson/SR Halland.

Nu går landsbygdsföreningarna i Varberg samman och bildar ett gemensamt landsbygdsråd. I och med detta vill man synliggöra landsbygdens behov.

Inför bildandet av Varbergs landsbygdsråd samlades på måndagen sju representanter för landsbygden på Sibbarps bygdegård.

– Alla invånare inbjuds att delta i utvecklingsarbetet, men landsbygdsrådet är sammanställt av sex olika områden här i kommunen. Och i områdena så verkar ju olika föreningar. Då tar man fram frågor på respektive platser och så kommer man fram till att det då kanske finns frågor som berör hela landsbygden och som man vill driva i Varbergs landsbygdsråd där man blir en röst, säger Kenneth Johansson, ordförande för Gödestads hembygdsförening.

Varför behövs Varbergs landsbygdsråd?
– För att visa våra politiker att Varbergs landsbygd är en potentiell stor plats att bygga bostäder på till exempel. Bostadsfrågan tror jag kommer bli bland den första stora frågan vi tar tag i. Vi vill prata om vad det är för typ av boende vi ska ha. Vi måste lösa avloppsfrågor, infrastruktur, bredband, vägar, cykelbanor och så vidare.

Hur stor påverkan kan landsbygdsrådet göra?
– Ja, det här är ju politisk påverkan. Vi fungerar ju så att vi röstar på de politiker som tror på oss så att säga. Nu får vi ju en mycket starkare röst. Vi kommer ta kontakt med kommunstyrelsen och försöka få en dialog med dem. Och vi vill gärna kunna bli en remissinstans i frågor för landsbygden. Vi går ihop här 25 000 landsbygdsinvånare och kan vi utverka starka mandat från bygderna att driva vissa frågor, så kommer det naturligtvis att bli politiskt intressant, säger Kenneth Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".