Eva Birgersdotter Andersson. Foto: Sofia Strindvall/Svergiesradio
Halland

Dyra tillsyner upprör frisörer

"Som enmansföretagare är det tufft nog"
1:35 min

Flera frisörer i Halland har tröttnat på de dyra avgifterna för kommunernas miljö- och hälsoinspektioner i salongerna. Eva Birgersdotter Andersson är extra trött på att hon och hennes kollega får betala dubbla avgifter.

Företagaren Eva Birgersdotter Andersson som har en frisörsalong i Halmstad och är ordförande i Frisörföretagarnas Hallandsavdelning vill att kommunen slutar ta ut dubbla avgifter för frisörer som delar lokal.

– Jag håller på att skriva ett brev till miljö- och hälsoskyddsnämnden i Halmstad kommun för att påtala att jag inte tycker att detta är okej.


Alla kommuner i Sverige har i uppdrag att kontrollera att det är rent och fräscht på frisörsalongerna. För detta tar de ut en avgift av varje företag de kontrollerar. I Halmstads kommun är tillsynsavgiften omkring 2600 kronor och inspektörerna dyker upp i varje salong ungefär en gång vart tredje år.

I frisörbranschen är det ofta så att flera enskilda företagare delar lokal. Men trots att det bara är en lokal som inspekteras måste varje företag betala en varsin avgift på 2600 kronor. Eva Birgersdotter Andersson delar utrymme med en annan företagare.

– Vi har varsitt rum men sen utnyttjar vi det gemensamma med schamponering, toalett, kök och hall. Att inspektera en lokal på 45 kvadrat och ta två avgifter, det är inte okej.


Varför är det ett problem?

– Som enmansföretagare är det tufft att driva ett företag. Det är många avgifter och mycket man ska lösa själv.


Och hon är inte ensam om kritiken. Flera frisörer har överklagat avgifternas storlek och väntar nu på svar från Länsstyrelsen. Eva Birgersdotter Andersson hoppas att hennes brev till kommunen ska kunna bidra till en förändring.

– Jag tycker det är viktigt att försöka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".