1 av 2
Lars Püss, ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden i Halmstad. Foto: Sveriges Radio
2 av 2
Halmstad

Svar på frisörskritiken: Vi följer bara lagen

Avgifterna för inspektioner hos frisersalonger är inte alls för höga och följer lagstiftningen. Det svarar nu Lars Püss, ordförande för Miljö- och hälsoskyddsnämnden, efter kritiken från Frisörföretagarna.

 Frisörföretagarna undrar bland anant varför man tar betalt från flera frisörer som har verksamhet i samma lokal.

– Det finns en förklaring till att det är så och det är lagstiftningen som säger att varje företag ska få en kontroll.


Flera företagare i Halland har kritiserat kommunernas avgifter för hälsoinspektioner. Bland annat handlar kritiken om att flera enskilda företagare som delar lokal måste betala varsin avgift för en inspektion i lokalen.

Att granska varje företag för sig är en ansvarsfråga säger Lars Püss.

– Skulle du komma i en tvist så är frågan: Har det här företaget rätt rutiner eller inte? Vem är det som har gjort rätt och fel?


Den beräknade tidsåtgången
för en inspektion är också nåt som kritiserats. I Halmstads kommun beräknas de flesta inspektioner ta tre timmar och landa på omkring 2600 kronor per företag.

Flera företag menar att tidsberäkningen är överdriven då man borde spara tid på att flera företag granskas samtidigt. Men ordförande för Miljö och hälsa Lars Püss säger att det är mycket pappersarbete som företagen inte ser.

– Det vi tar betalt det är vad vi faktiskt har levererat. Där tycker jag inte att det ska finnas någon som helst tvekan om att det är så.


Sofia Strindvall
sofa.strindvall@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".