Lasse Pettersson och Mikael Melander på Fontänhuset i Falkenberg. Foto: Maja-Lena Hamrén/Sveriges Radio
Falkenberg

Fler lider av psykisk ohälsa i Falkenberg

"Fler psykiskt sjuka"
1:41 min

I Falkenberg lider betydligt fler människor av psykisk ohälsa än i andra kommuner i länet. Nu reagerar politikerna i kommunen och vill angripa problemen på bred front.

På tisdagen klubbade kommunstyrelsen att en särskild grupp inom socialnämnden får uppdraget att planera och samordna insatser för att minska den psykiska ohälsan.


Det sker mot bakgrund av att regionen i sin rapport räknar fler än tio per tusen invånare med psykisk ohälsa i Falkenberg. Medan snittet för de halländska kommunerna bara är drygt sex på tusen.

Även om siffrorna kanske bara visar att man är skickligare på att upptäcka och dokumentera den psykiska ohälsan i Falkenberg än i andra kommuner, så är det ofrånkomligt, skriver socialnämnden, att många som bor här ser sig själva som en person som mår dåligt.


Mikael Melander är medlem i idéella stödföreningen Fontänhuset i Falkenberg. Han önskar att politikerna skall fokusera på att få människor att känna trygghet och gemenskap. Dessutom att det sociala runtomkring finns och fungerar. Och att se människan i sig, inte bara diagnosen.

– Man måste följa upp hur det går för den här patienten efteråt. Vad han eller hon håller på med, vad man gör på dagarna och att verkligen se den människans liv, säger Mikael Melander.


Lasse Persson, en av Fontänhusets ledare, instämmer:

– Jag har jobbat på psyk i många år. Jag ser samma patient åka in och ut, in och ut, och det händer ingenting. Så får det inte vara!

Lasse skickar också med det här budskapet till politikerna:

– Tar man hand om en människa som mår väldigt, väldigt dåligt, så kan han eller hon alltid komma ut i samhället igen, på ett eller annat sätt. Och då bidrar den människan.

Arbetsgruppen som kommunstyrelsen godkänt ska också ta fram en budget för kommande insatser. Den skall redovisas senast till hösten, inför nästa års budgetarbete under förutsättning  att kommunfullmäktige också säger ja till förslaget.


Maja-Lena Hamrén
maja-lena.hamren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".