Stadsdelen Sörsedammen i Varberg. Foto: Lars Salomonsson/Sveriges Radio
Halland

Renovering ger högre hyra i miljonprogram

1:40 min

Många hus i miljonprogrammet behöver nu renoveras och om inte bostadsbolagen går varligt fram finns risken att hyrorna blir för höga och tvingar folk att flytta.

I bostadsbristens Sverige byggdes under 1960- och 70-talen hyresbostäder över hela landet i det så kallade miljonprogrammet.


– Lägenheterna blir dyra, vad vi hörde, efter renoveringen. Men passar det inte så får man flytta, säger Illiana Norberg som bor på Rosengatan i Kungsbacka.


Runt 1800 kronor över fyra år blir hyreshöjningen för Illiana Norberg och de andra hyresgästerna på Rosengatan. Men den höjningen klarar hon:

– Ja, därför att jag är gift, så vi klarar oss. Annars tänker vi flytta till en tvåa om vi inte har råd att bo i en trea, säger Illiana Norberg.


I Halmstad har HFAB renoverat stora delar av det mest typiska av Hallands miljonprogrambyggen, Andersberg. På ett annat område, Maratonvägen, renoverar HFAB just nu och där har en överenskommelse om en hyreshöjning på 700 kronor redan träffats.


I Varberg renoverar Varbergs Bostad varje år 120 lägenheter av Sörsedammens totalt 800 lägenheter. Men det handlar om en försiktig och därmed inte så dyr renovering, så några hyreshöjningar ska inte följa med renoveringarna över huvud taget.

Också i Falkenberg är det snart dags för att renovera. Det är Sloalyckan, Falkenbergs mest typiska och kanske enda miljonprogramområde. Här har Bengt Larsson bott i 26 år.

– Jag trivs ju här eftersom jag har bott här så länge, säger Bengt Larsson.


Och tycker det är värt pengarna?

- Ok, det gör jag nog säger Bengt Larsson med ett skratt.

När man renoverar blir det ju ofta dyrare. Skulle du klara en hyreshöjning på 1000-1500 kronor i månaden?

- Inte nu när  jag snart är pensionär. Men skulle jag flytta till en nyare lägenhet, en tvåa i stället för den trea jag har nu, ja då är den dyrare, säger Bengt Larsson.


Lars Salomonsson
lars.salomonsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista