Björn Persson, ordförande Hallands Husbehovsfiskare. Foto: Cecilia Rosén/Sveriges Radio
Halland

Nya regler ska rädda öringen och laxen

1:42 min

Nu tas nya tag för att rädda laxen och havsöringen utanför Hallands kust. Havs- och vattenmyndigheten försöker göra något åt det kritiska läget för fisken.

– Det har varit en stadig nedgång på öring de sista tio åren kan man säga, men så lågt som det är nu har det aldrig vart någon gång, säger Björn Persson som är vice ordförande för Husbehovsfiskarna i Halland och berörs av de nya reglerna.


Sportfiskarna, som fiskar med spö,
har redan haft sin fiskepremiär i Hallands åar, men nätfiskarna får vänta. Från och med i år får de börja lägga sina nät först i maj utanför Hallands och Bohusläns kust. Tidigare har man kunnat starta i april.

Det här påverkar framför allt husbehovsfiskarna som går ut med egna båtar och drar upp fisk för just husbehov. Björn Persson är positiv till de nya reglerna.

– Man får ju hoppas det hjälper. Minskar fisketrycket så måste det ju öka tillgången på öring och de bör ha en chans att leka åtminstone en gång i sitt liv.


Peter Norell är länsfiskekonsulent
på länsstyrelsen och han tycker det är svårt att säga hur stor påverkan de nya reglerna kommer ha på lax- och öringbestånden.

– Det är väl lite oklart, men reglerna är i första hand till för att skydda utläckt havsöring som vid den här tiden av året kommer ut från åarna där de tillbringat vintern. De är i ganska dåligt skick, magra och så, så de är inte mycket att ha på matbordet.

Det kan bli tal om fler regleringar tillägger han.

– Vi följer havöringbestånden och de ökar inte, så fortsätter den trenden får man ju tänka över att ha inskränkningar i fisket i stort.

Sofia Strindvall
sofia.strindvall@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista