hyresgästen Anders Pettersson på Rosengatan och Ekstas vd Christer Kilersjö. Foto: Lars Salomonsson/Sveriges Radio
Kungsbacka

30 procent högre hyra – men de flesta bor kvar

1:29 min

Renoveringar av lägenheter som byggdes i det så kallade miljonprogrammet innebär höjda hyror. Men det är få hyresgäster som valt att flytta till billigare områden efter hyreshöjningarna.


Just nu renoveras delar av Rosengatan i Kungsbacka.

– På Rosengatan har hyresgästerna har varit med att sätta nivån på renoveringarna. Man kan göra olika val, och det är inte frågan om en lyxrenovering, säger Christer Kilersjö  vd i det kommunala bostadsbolaget Eksta.


Renoveringskostnaden beräknas till 55 miljoner kronor totalt. En del tas från underhållsbudgeten, en del är driftsbesparingar efter renoveringen, men en stor del bekostas av hyrshöjningarna.

– För en renoverad lägenhet är höjningen ungefär 30 procent plus att man nu måste betala förbrukningen av varm- och kallvatten. Höjningen fördelas etappvis under tre år. Några hyresgäster har sagt att de inte har råd med med nya hyran. De har vi hjälpt med att hitta andra lägenheter med en hyra på ungefär samma nivå som de har i dag.


Lars Salomonsson
lars.salomonsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista