Sten Hagberg, Mikael Persson och Anders Lindborg från Lärarnas Riksförbund är upprörda över förslaget om utökad arbetstid för lärarna på den kommunala gymnasiekolan i Varberg.
Varberg

Lärarfack kräver stopp för ökad arbetstid

1:40 min

Lärarnas Riksförbund i Halland kräver nu ett stopp för förslaget att lärarna på Peder Skrivares gymnasieskola i Varberg ska öka sin undervisningstid med två timmar i veckan.


– Ja, vi har alltså lämnat en begäran till kommunen enligt Arbetsmiljölagen, som innebär att vi kräver att man stoppar den här skadliga ökningen av arbetstiden. Är svaret inte tillfredsställande går ärendet vidare till Arbetsmiljöverket, säger Sten Hagberg, distriktsordförande för Lärarnas Riksförbund i Halland.


Bakgrunden till förslaget
om ökad arbetstid är att den kommunala gymnasieskolan i Varberg tvingas till hårda besparingar. Fyra specialinriktningar försvinner, och på måndag kommer det även besked om vilka program som kommer att tas bort.

Detta innebär minskad personalstyrka och alltså att de lärare som blir kvar ska få en ökad undervisningstid. Något som har väckt starka reaktioner hos lärarna, berättar Sten Hagberg.

– Det finns en väldig vrede och förbittring bland lärarna, det här är det enda man talar om. Vi befinner oss nästan i ett kollektivt chocktillstånd, vi trodde inte att det var möjligt att komma med ett sådant här vettlöst förslag.


Samtidigt handlar det om minskade elevkullar och besparingar. Kan ni inte förstå att man måste göra sådana här förändringar?

– Detta har inte med de minskade elevkullarna att göra. De förändringarna kan vi ha förståelse för, men detta kommer ovanpå det. Man vill minska ytterligare minst lika mycket i en allmän besparing, helt enkelt höja ackorden för lärarkåren.

Vad skulle det här betyda för eleverna?

– Du får stressade, frustrerade lärare, du kommer uppleva mindre engagemang från din lärare. En lägre kvalitet på utbildningen, det är stor risk för det, säger Sten Hagberg.

Jennie Persson
jennie.persson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista