Foto: Jessica Gow/Scanpix
Skåne/halland

Lurade till sig julgodis för 10 000-tals kronor

Sju personer åtalas vid Helsingborgs tingsrätt för inblandning i en omfattande stöldhärva med ett stort antal bostadsinbrott. Dessutom ska en av dem ha lurat till sig julgodis, saffran och salami för omfattande belopp.

Åtalet gäller stölder för över en miljon kronor vid inbrott i bostäder i Skåne och Halland under hösten 2012.


Det rör sig om sju personer i åldrarna 21 till 65 år som står åtalade för 19 inbrott samt försök till inbrott i södra Sverige. Majoriteten i nordvästra Skåne, men även ett par i Halland.

Ett av de största inbrotten var i en bostad på Petter Jydes väg i Halmstad där stöldligan misstänks ha stulit saker för 325 000 kronor.

Förutom de fyra som åtalas för inbrotten åtalas tre personer för grovt häleri. Åklagaren skriver att brotten utgjort en organiserad brottslig verksamhet.


En av de misstänkta, en 36-årig
kvinna, åtalas även för bedrägerier där hon med hjälp av falska uppgifter kommit över cyklar, saffran, julgodis och salami.

Hon har bland annat beställt 120 askar julgodis för 11 000 kronor i annan persons namn. På samma sätt har hon lyckats lura till sig 150 stycken salami till ett värde av 17 500 kronor.

På tingsrätten i Helsingborg räknar de med en omfattande rättegång som väntas ta 18 dagar.

Karin Ingströmer
karin.ingstromer@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista