Kommuner lutar åt att nobba pengar

15 kommuner i Småland och Skåne tackade på måndagen nej till de pengar som Sydkraft utlovat. Också i Halland diskuterar de tre värst stormdrabbade kommunerna att tacka nej till det kommunbidrag på 25 miljoner kronor som Sydkraft erbjöd dem i fredags. Pengarna ska enligt Sydkraft delas ut bland de kunder som drabbats av långvariga strömavbrott. I Falkenberg kommer man troligen också att säga nej tack till pengarna, säger kommunrådet Ingemar Johansson.

Det är Hyltes, Halmstads och Falkenbergs kommuner i Halland som skulle få pengar av Sydkraft. 2 381 000, varav en miljon skulle gå till Hylte.

Motiveringen till att de småländska och skånska kommunerna sagt nej är att lagstiftningen gör att kommunerna inte kan hantera pengar hur som helst. Dessutom tycker man att det är lättare för Sydkraft att fördela pengarna eftersom bolaget kan avgöra vem som haft strömavbrott och hur länge.

Ingemar Johansson säger att han tycker att det är helt naturligt att de säger nej. - Det finns många kollisionspunkter som egentligen gör det omöjligt för en kommun att hantera, som lagstiftning och administration, säger Ingemar Johansson.

I Hylte ska de ledande politikerna ta upp frågan om Sydkrafts pengar till diskussion på tisdagen. Enligt kommunrådet Jennie Nilsson är det troligt att även Hylte säger nej till pengarna.