1 av 2
Socialdemokraterna i Halland presenterade sitt förslag för vården i länet som skall antas av distriktskongressen på lördag. Foto: Maja-Lena Hamrén/Sveriges Radio
2 av 2
Lise-Lotte Bensköld Olsson, socialdemokratisk andre vice ordförande i regionens hälso- och sjukvårdsstyrelse. Foto: Maja-Lena Hamrén/Sveriges Radio
Halland

(S): Lägg inte ner BB och akutmottagning

2:12 min

Halland ska ha kvar två akutsjukhus med varsin förlossningsavdelning. Dessutom ska den palliativa vården utökas. Det sägs i Socialdemokraternas förslag för vården i Halland.

Förslaget väntas bli antaget på partiets distriktskongress i helgen, och det kommer som en reaktion på det omdebatterade tjänstemannaförslaget om att spara 90 till 120 miljoner genom att bara behålla ett akutsjukhus i länet.

Löftet från Lise-Lotte Bensköld Olsson, socialdemokratisk andre vice ordförande i regionens hälso- och sjukvårdsstyrelse, gäller förstås under förutsättning att kongressen säger ja till det halländska vårdförslaget nu på lördag.


En rapport som Lise-Lotte Bensköld Olsson, socialdemokratisk andre vice ordförande i regionens hälso- och sjukvårdsstyrelse är kritisk mot.

– Vår uppfattning är att du kommer inte spara de 80, 90 miljonerna som man beskriver om du skulle samla allt till en akut och en förlossning. Du kommer ha stora kostnader ändå i och med att du behöver investera. Du kommer ha stora kostnader med flers om söker vård utanför Halland, säger hon.


I stället finns miljoner att hämta i att göra rätt från början och hushålla, säger socialdemokraterna i förslaget som presenterades på en presskonferens på torsdagen.

Som exempel visades sifror från en rapport från 2011 om att totalkostnaden bara för vård av trycksår kostade regionen 85 miljoner, och höftfrakturer 33 miljoner kronor.

– Framför allt handlar det om att göra rätt saker på rätt plats, och det handlar väl om att hushålla med pengarna.

– Jag tror att vi behöver se andra förändringar också, men inte så långtgående att vi behöver lägga ner en akutmottagning.

Maja-Lena Hamrén
maja-lena.hamren@sverigesradio.se

Karin Ingströmer
karin.ingstromer@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista