Ann-Charlotte Stenkil, ordförande i Hamn och gatunämnden. Foto: Jennie Persson/Sverige Halland.
Varberg

Från 74 till 41 lekplatser i Varberg

1:35 min

Det kommer bli färre – men större – lekplatser i Varberg. Det är de riktlinjer som hamn- och gatunämnden nu har beslutat om. Beslutet grundar sig främst i att det ställs allt högre krav på lekplatserna i dag, men innebär samtidigt nästan en halvering av lekplatserna i Varberg.

– Det finns en skrift som vi har antagit och som vi kommer att arbeta med framöver. Det gäller både underhåll av befintliga och framförallt nya lekplatser. Och då ska det inte bara vara som förr, att det då kanske var bara en gunga eller en karusell. Utan att de kan få mer värden, som för alla åldrar och kanske inte bara för små barn, säger Ann-Charlotte Stenkil, ordförande i hamn- och gatunämnden.

– Men när vi då gör det så innebär det att vi satsar på en plats och det kan även innebära att vi då kommer med förslag om att vi tar bort några som är av sämre kvalité eller inte håller måttet.


Barn är den befolkningsgrupp som växer mest i Varberg och ni väljer nu att avveckla flera lekplatser. Hur går det ihop?

– Man får något som är mycket bättre. Det finns något som heter "Tyck om Varberg" och den hel av de frågorna gäller just att många tycker att det var längesedan vi fräschade upp eller gjorde något åt deras lekplats. Och då är det här ett försök att få en struktur i detta. Hur de ska finnas runt om i kommunen, det gäller både tätorterna och i centrum, säger Ann-Charlotte Stenkil, ordförande i hamn- och gatunämnden.

Jennie Persson
jennie.persson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista