1 av 2
Sloalyckan i Falkenberg som fabo nu ska renovera. Foto: Lars Salomonsson/Sara Hector/Sveriges Radio
2 av 2
Falkenberg

"De allra flesta ska kunna bo kvar"

1:15 min

Bostadsområdet Sloalyckan är Falkenbergs kanske enda miljonprogramområde. Husen behöver renoveras, men en omfattande och kostsam renovering skulle kunna tvinga folk att flytta.

På Sloalyckan är blandningen stor bland hyresgästerna och och medelinkomsten är låg. Husen behöver renoveras, men en omfattande och kostsam renovering skulle kunna tvinga folk att flytta.

   På Fabo, det kommunala bostadsbolaget, är vd:n Thomas Brynås medveten om problemet:

– Vår målsättning är att vi måste ha bostäder för alla kundgrupper, både för de som vill bo modernt och som kan betala för det och för de som inte efterfrågar samma standard och inte har råd att bo med de nya hyrorna.


Han säger att det är tänkt att man ska renovera Sloalyckan så att de flesta kan bo kvar.

   Det handlar om att byta stammar, dvs rör och ledningar, men också gå över tak, väggar och fönster, för att veta att huset håller tätt och inte släpper ifrån sig mer energi än nödvändigt.


I första skedet handlar det mer om att hålla standarden än att höja den, men det kan också bli aktuellt med till exempel badrumsrenoveringar. Fast det sker då tillsammans med hyresgästerna för att veta vilket alternativ och vilken kostnad det ska handla om.

   Det är för övrigt en förutsättning för att Fabo ska kunna höja hyran, att man har en majoritet av hyresgästerna med sig för det.

– Fabo är ganska lyckligt lottade när det gäller miljonprogram. Vi har i stort sett bara det här området och vi tror oss vara ganska säkra på att klara av det här så att alla blir nöjda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista