James Parker (mitten) är en av initiativtagarna till forskningsprojektet. Här tillsammans med två av deltagarna, Louise Kristersson och Markus Enocksson. Foto: Cecilia Rosén/Sveriges Radio
Golf

"Nittio procent skaderisk som elitgolfare"

1:42 min

Det finns en stor risk att elitgolfare drabbas av skador under sin karriär. Det menar James Parker, en av initiativtagarna till ett forskningsprojekt om elitgolf som i förra veckan sjösattes på Högskolan i Halmstad.  


Målet med forskningsprojektet som ska löpa över tre år är att ta fram ett recept för skadefri och framgångsrik elitgolf. James Parker, som till vardags är forskarstuderande på Högskolan i Halmstad samt fystränare på Scandinavian School of Golf, pratar om brister i dagens forskning.  

– Idag finns det inte tillräckligt med tillämpad forskning inom elitgolfen. Vårt projekt ska bidra till att fylla på den delen.


Tillsammans med fem andra forskare från Högskolan i Halmstad kommer James Parker göra studier på 50 elitgolfare i åldrarna 17-25 år. De flesta av deltagarna kommer även de från Högskolan i Halmstad där de läser på programmet Professionellt idrottsutövande med inriktning golf. Två av dessa är Louise Kristersson och Markus Enocksson, som båda ser fram emot projektet.


– Jätteroligt och intressant! säger Markus.

– Det är någonting man själv kan lära sig av för att utveckla sitt eget spel, säger Louise.För att höra mer om forskningsprojektet, klicka på länken ovan.


Cecilia Rosén

cecilia.rosen@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista