1 av 2
Trafikverkets arbetsplan över den nya Onsalavägen. Foto: Jennie Persson/Sveriges Radio.
2 av 2
Leif Carlberg diskuterar den nya Onsalavägen med Martin Johansson, projektledare på Trafikverket. Foto: Jennie Persson/Sveriges Radio.
Kungsbacka

Här ska vägen bli mindre trafikfarlig

1:34 min

Nu är den slutgiltiga arbetsplanen om den nya Onsalavägen, utanför Kungsbacka, färdigställd. På stadshuset kan den som är intresserad gå och titta på en presentation av planen som Trafikverket gjort.

En som var nyfiken på hur vägen ska dras var Onsalabon Leif Carlberg.

– Här ser man lite detaljlösningar, inte minst att man kan se hur det ser ut hemma vid påfarterna och hur de ska bli. Jag bor i Rydetområdet som är längst ut i Onsala där vägen slutar kan man säga, säger Leif Carlberg.

Hur kommer du påverkas av det nya förslaget?
– Det avlastar ju allting och minskar trafikfarligheten. Vägen går inte genom bebyggt område och det är rondeller och sådant så att nu kommer allting att flyta väldigt mycket bättre, säger Leif Carlberg.

Frågan om en ny Onsalaväg har diskuterats i flera år och enligt det nu slutgiltiga förslaget så kommer vägen att ligga norr om den nuvarande vägen och sträcka sig mellan Rösan och Forsbäck.

– Vi har haft ett förslag som vi presenterade i höstas och till stora delar är det här förslaget samma. Det är mindre, smärre justeringar som är gjorda på det. Dels är det att vi har kommit längre när dt gäller kompensationsåtgärder och bullerskydd och sådant, säger Martin Johansson projektledare på Trafikverket.

Vad händer härnäst?
– Nu närmast väntar vi på att få in yttranden, bland annat ska kommunen och länsstyrelsen yttra sig. Och sedan kommer fastställelseprövningen att pågå under hösten. Och så som vi planerar i dag så är tidigast byggstart våren 2015, säger Martin Johansson. 


Jennie Persson
jennie.persson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista