Bertil Schough lockade stora skaror med sin manifestation. Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio.
Falkenberg

Manifestation för palliativ vård

2:29 min

Uppskattningsvis några hundra personer samlades på Rörbäcksplatsen i Falkenberg på lördagen för att ge stöd för att den palliativa vårdavdelningen får vara kvar i Falkenberg. Manifestationen kom till efter ett initiativ av musikern Bertil Schough, vars hustru vistades under sin sista tid på den palliativa avdelnigen i Falkenberg.

Region Halland har tillfälligtvis, som det heter, stängt den palliativa vårdavdelningen i Falkenberg med hänvisning till brist på kompetent personal och få patienter.

– Jag har fått stort gensvar på mitt initiativ, men det kom ändå fler än jag hoppats, sa Bertil Schough.

På frågan om det går att upprätthålla en tillräckligt hög kompetens på en liten  avdelning som den i Falkenberg svarar Schough att patienterna där har kännt sig trygga genom att personalen haft god känndom om deras situation och behov. 

En av dem som deltog i manifestationen var Marie Karlsson Flink, sjuksköterska som har arbetat på den palliativa avdelningen i Falkenberg.

– Det går inte att utföra den vården på de stora sjukhusen, och nu skingras den kompetens som funnits i Falkenberg, menar Marie Karlsson Flink.

Region Halland anser att den pallitativa vården kan bedrivas i hemmen.

– Patienterna får frågan i det pallitativa skedet om de vill avlida på sjukhus eller  hemma och svarar ofta att man vill vara hemma. Men av olika skäl hamnar de sen i alla fall på sjukhus. Där splittras sen den på olika avdelningar, beroende på vilken sort av cancer de har.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista