Två akutsjukhus behövs, säger Stefan Bengtsson (C). Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio.
HALLAND

Majoritet för att ha kvar båda akutsjukhusen

1:27 min

Centern vill behålla två akutsjukhus i Halland. Partiet vill ha kvar både akutmottagning och förlossning i både Halmstad och Varberg. Därmed finns det nu en politisk majoritet för detta.

Centerpartiet i Region Halland ville redan från början ha kvar två akutsjukhus i Halland, och efter att ha diskuterat frågan igen så står partiet fast vid den linjen.

Centern ansluter sig därmed i stora drag till vad såväl Folkpartiet som Kristdemokraterna och Socialdemokraterna redan sagt. Skillnaden är att de två sistnämnda partierna är mer öppna för en skattehöjning om det krävs.

I och med beskedet från Centern så finns det nu en politisk majoritet i regionfullmäktige för att behålla två akutsjukhus, förutsatt att alla röstar efter partilinjen.

Att höja skatten är inte vad Centern vill i första hand. I stället hoppas man betala kalaset genom att att effektivisera, och genom att vissa ingrepp som inte så många behöver ska göras bara i Halmstad eller i Varberg.

– Man kan titta på handkirurgi eller ryggkirurgi, och andra sådana områden som man behöver koncentrera för att nå högsta möjliga kvalitet. Det är sådant som man inte gör särskilt många gånger i livet, och det är ofta planerade operationer, säger Stefan Bengtsson (C).

Magnus Hagström
magnus.hagstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista