Christina Andersson-Wiking framför Bockstensmannens nya kläder. Foto: Sveriges Radio.
VARBERG

Bockstensmannen är tillbaka

1:20 min

Bockstensmannen skulle inte ha funnits med i den tillfälliga utställning som visas medan museet i Varberg byggs om. Men när utställningen invigdes på söndagen fanns han ändå med.

– Bockstensmannen is back, säger vi –  till stor glädje för hallänningar, Varbergsbor och turister, men inte minst alla skolbarn som vill komma hit och titta på fästningen och möta Bockstensmannen, säger Christina Andersson-Wiking, förste antikvarie på Hallands kulturhistoriska museum.

Från början trodde man inte att Bockstensmannen skulle kunna vara med på den tillfälliga utställning som nu öppnat i Kungens stall halvvägs uppför backen till museet.

Men översynen av skelettet blev färdig tidigare än beräknat, så nu finns kvarlevorna med. Däremot är Bockstensmannens dräkt en nygjord kopia. Men det har också sina fördelar.

– Här har vi gjort en kopia som är ute i rummet och som man till och med får ta på.

Utöver Bockstensmannen bjuds på diverse guldkorn ur museets samlingar, såsom konst av medlemmarna i Varbergsskolan och en ny presentation av fästningens historia.

– Här får du ett helt axplock av föremål, både från fångperioden och krigen, med kulorna, och den mest kände fången Carl Friedrich Pechlins gravplåtar. På väggen har vi dragit upp ett bildspel i lite större format, så att du själv kan föra historien framåt och läsa om den, berättar Christina Andersson-Wiking.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista