1 av 2
Berndt Karlsson och Pelle Karlsson, på Räddningstjänsten Väst. Foto: Jennie Persson/Sveriges Radio.
2 av 2
Räddningstjänstens nya bilar som ska tas i bruk innan sommaren. Foto: Jennie Persson/Sveriges Radio.
Falkenberg/Varberg

Nya bilar ska ge snabbare utryckningar

1:35 min

Nu ska samtliga brandstationer i Falkenberg och Varberg få nya utryckningsfordon. Det handlar om mindre bilar, som är avsedda för en person. Syftet med de nya bilarna är att snabbare komma fram till olyckplatsen.


– Befälet på deltidsstationen kommer utrustas med den här bilen som vi har tittat på och kommer att ha den med sig hela tiden, under tiden man har beredskap. Så det innebär att när larmet går och brandmännen, precis som vanligt, tar sig till brandstationen, då behöver inte befälet göra som de brukar göra – ta sig till brandstationen. Utan den personen har ju bilen med sig och sticker direkt, säger Berndt Karlsson, utvecklingsledare på räddningstjänsten Väst.


Hur fungerar bilarna?

– Den fungerar som en vanlig brandbil, fast mycket mindre. Personer som använder den kommer att ha en personsökare på sig. De får larm i sökaren och när man kommer ut i bilen så ska bilen ha tagit emot detta via sitt kommunikationssystem, så de får hjälp att hitta fram till platsen helt enkelt. Och sedan är den utrustad med radio, telefon, navigationssystem. I snitt har man sett, när man gjort undersökningar, att man ligger på ungefär tre minuter snabbare till den som behöver hjälpen.


Vad kommer det innebära att även de små stationerna får de här bilarna?

– Det kommer innebära ett väldigt lyft för personalen. De kommer ha jättefin utrustning med sig ut och man kommer ha chansen att snabbt och säkert påbörja en insats och kanske bryta skadeförloppet. En annan sak är att de kommer vara synliga i samhället hela tiden. Så fort de rör sig så kommer de ju ha sin bil med sig.


När är tanken att bilarna ska börja användas?

– Före sommaren, i och med att de håller på att färdigställas utrustningsmässigt nu. Och utbildningen ska gå i land så att vi är färdiga med den. Personalen ska ju framförallt känna sig trygg i att åka i den här rollen då, i och med att det är nytt för alla. Så det är mycket sådant som ska landa och sedan kör vi igång, säger Berndt Karlsson.

Jennie Persson
jennie.persson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista