Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Falkenberg

Emelie med Downs syndrom får ingen hjälp

1:45 min

Emelie, 23, har Downs syndrom och epilepsi och behöver hjälp i sin vardag. Men kommunen håller inte med om det. Nu har familjen stridit i två år för att få assistans till Emelie.

Fram tills Emelie var 20 år fungerade hjälpen från kommunen perfekt. Några mornar och några eftermiddagar i veckan hämtade assistenter Emilie och tog hand om henne tills dagliga verksamheten eller skolan började.

Men sedan bestämde kommunen att det inte längre behövdes. Nu kan  Emelies föräldrar inte längre sköta sina jobb eftersom de måste ta hand om henne mornar och eftermiddagar.


De vill ha tillbaka
den hjälp som de haft, att någon tar hand om deras dotter två mornar och två eftermiddagar i veckan, runt fem timmar. Vilket de har rätt till enligt kommunens tidigare utlåtanden och försäkringskassan, säger Emelies mamma.

– Försäkringskassan har sagt det till och med, att bodde ni i Varberg så hade det varit löst. Men i Falkenberg får man ingenting, säger Emelies mamma.Föräldrarna är rädda
för att förlora sina jobb eftersom de hela tiden måste komma försent och gå för tidigt. Hela familjen känner sig pressad, inte minst Emelie själv, som mår allt sämre både fysiskt och psykiskt.

– Hon tål inte när det handlar om henne, hon märker att vi är stressade och tar skuld på sig. Men det är ju inte hennes fel att hon föddes med ett handikapp, säger Emelies mamma.Kommunen kan ge Emelie en lägenhet på demensboende eller assistenter som kommer hem till familjen. Men det vill de inte ha. Skulle någon komma hem till dem skulle Emelies syskon störas av det, bland annat hennes bror som har epilepsi. Och kommunen har tidigare sagt att hjälpen inte ska vara i hemmet.

Emelies mamma vill bara att kommunen ska lyssna på dem och ge den hjälp de alltid haft och som fick familjens liv att fungera:

– De måste ändra sin attityd och sitt sätt mot oss och ge oss den hjälp vi behöver. Vi har pusslat och klarat oss i alla år, så vi söker inte hjälp i onödan. Vi vill bara kunna fortsätta jobba utan att säga upp oss och att vår dotter ska ha ett drägligt liv.

Sara Hector
sara.e.hector@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista