1 av 2
Lena Tingström är samordnare vid Havs- och vattenmyndigheten. Foto: Havs- och vattenmyndigheten
2 av 2
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Västkusten

Skyddade områden kan stängas av för fiske

1:36 min

Förändrade fiskeredskap, områden som stängs av för fiske och förbud mot viss bottentrålning. Det är lite av innehållet i det förslag som Havs- och vattenmyndigheten presenterade på tisdagen. Förslaget ska ge vägledning för reglering av fiske i marina skyddade områden.

– Nu när vi har beskrivit hur man kan reglera fisket så kanske det blir ett lite större fokus på de här frågorna, säger Lena Tingström som är samordnare på Havs- och vattenmyndigheten och för den grupp som varit med tagit fram förslaget.


Vägledningen riktar sig
främst till kommuner och länsstyrelser och kan ses som en manual för att de ska kunna göra en bedömning om när och hur fisket ska regleras inom marina skyddade områden. I Sverige finns ett fyrtiotal sådana områden.

Några exempel på Västkusten är Kosterhavets nationalpark, Bratten och Fladen-Lilla Middelgrund. Fokus ligger på hur fisket kan regleras för att inte skada naturen.

– På västkusten har vi en del rev, koraller till exempel i Kosterhavets nationalpark och då är det viktigt att de här områdena inte skadas av fiskeredskap. Då kan det vara så att man stänger de områden som är särskilt skyddsvärda och att man inte trålar i de områdena. Vi har arter som är särskilt skyddsvärda och som kanske är på väg att försvinna från våra hav. Kommer det en trål och råkar ta med de här arterna är de ju försvunna från den platsen, säger Lena Tingström.


Inom EU finns en lista på
arter som ska skyddas lite extra. Där ingår bland annat de tre sälarter som finns i Sverige och tumlare.

– Man har sett att tumlare ibland fastnar som bifångst i nät och om man känner till områden som är särskilt viktiga för tumlare så kanske man får reglera det fisket så man minskar bifångsten. Det kan handla om att man utformar fiskeredskapen på annat sätt eller att man förbjuder visst fiske som är skadligt, säger Lena Tingström.

Fram till slutet av juni kommer länsstyrelser, kommuner och intresseorganisationer kunna lämna synpunkter på vägledningen, som sedan preliminärt fastställs i augusti.

Hanna Sandgren
hanna.sandgren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista