Bild från tidigare tillfälle när Kommunal protesterade: Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
Halland

Kommunal: "Få kan ställa till stor skada"

1:24 min

Kommunal har varslat om strejk för att få upp lönerna i offentlig sektor. I Halland har man valt ut 100 anställda på viktiga positioner för att det ska slå så hårt som möjligt mot arbetsgivaren.

– Vi vill göra det så svårt för arbetsgivaren som möjligt att driva sin verksamet och visa på att få personer kan ställa till stor skada, säger Michael Svensson, avtalsansvarig ombudsman i Kommunal Sydväst.


Det är inte många som varslats
om strejk den 29 april i Halland, men det är ett strategiskt beslut från Kommunals sida. Man vill visa att få uttagna personer kan få stor effekt för organisationen. Det är anställda inom Halmstads kommun, Falkenbergs kommun och Region Halland som kan tas ut i strejk, och som är vad Michael Svensson kallar för nyckelpersoner.

Det kan vara anställda som ringer in vikarier, vårdsamordnare och trafikövervakare men också undersköterskor, för att nämna några.


Målet är att höja lönerna
med 1740 kronor under tre år i reda pengar istället för procent.

– Det är viktigt med krontal för de lågavlönade, för blir det procentuellt hamnar de efter framför allt de manliga yrkesgrupperna, säger Michael Svensson.

Strejkvarslet gäller omkring 100 kommuner, flera landsting och några Pactaföretag. Dessutom har man varslat om en nyanställningsblockad i samtliga kommuner i Sverige. Med den vill man få bort de delade turerna och tillfälliga anställningarna.

– Vi visar på hur viktigt det är att få heltider och att vi vill ha trygga anställningar för våra medlemmar.

Sofia Strindvall
sofia.strindvall@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista