Lärare från Peder Skrivares gymnasieskola överlämnar namnunderskrifter till kommunledningen i Varberg. Foto: Jennie Persson/Sveriges Radio.
Varberg

Protestlista mot ökad undervisningstid

1:36 min

På tisdagen samlades lärare från Peder Skrivares Gymnasium utanför kommunhuset i Varberg, för att överlämna en namninsamling till kommunledningen.

Anledningen är förslaget att spara pengar i gymnasieskolan och de konsekvenser det medför.

– En stor del av besparingarna är ett förslag om att vi ska ha en ökad undervisningstid på två timmar, säger läraren Mathias Söderlund, som undervisar i religion, filosofi och svenska.

Hur många timmar undervisar du i dag?
– Generellt för allmänna teoretiska ämnen på skolan så ligger vi på 15 timmar i veckan. En ökad undervisningstid innebär förberedelsetid och efterarbete med rättningar och prov och den biten av bedömningar. Så att man landar närmare sex timmar skulle jag tro. 

Vad hoppas ni att namninsamlingen kommer ge?
– Det är inte bara en namninsamling, utan vi vill också att politikerna ska svara på hur de ser på åtgärdsprogrammet och att vi är oroliga både för resultatet på skolan och för hälsa för personal och elever, säger Mathias Söderlund.

Ett tjugotal lärare från Peder Skrivares gymnasieskola samlades vid lunchtid för ett kort möte med kommunledningen. Man uttryckte en stor oro inför framtiden nu när ekonomin stramas åt och lämnade i samband med deta över 144 namnunderskrifter från skolpersonalen. En av dem som tog emot namninsamlingen var kommunstyrelsens ordförande Jörgen Warborn, som kommenterar åtgärdsprogrammet.

– Vi har en budget och det gäller att komma i balans med den bugdeten och Varbergs kommun är ingen fattig skolkommun. Men vi ska naturligtvis granska de argument som lärarna med flera har, för att se om det finns anledning att göra någonting. Och det får ju bli en fortsatt diskussion i budgetarbetet. Nu får vi granska det som lärarna skriver här och försöka svara på de frågorna som de har förmedlat till oss, säger Jörgen Warborn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista