1 av 2
Christa Granqvist träffade tiggarna på Myrorna i Halmstad. Foto: Cecilia Rosén/Sveriges Radio
2 av 2
Foto: Drago Prvulovic/Scanpix
Halland

Tiggare spelar döva: "Det är ju oärligt"

2:33 min

Polisen i Halland letar nu efter de bedragare som utger sig för att komma från de "dövstummas förening". Christa Granqvist är en av dem som har stött på tiggarna.

Polisen i Halland har senaste dagarna fått många samtal från personer som berättar att de har träffat på tiggare som påstår sig vara från en förening för dövstumma.


En av de som har råkat ut för
bedragarna är Christa Granqvist. Hon berättar att de kom fram till henne när hon besökte Myrornas i Halmstad för ungefär två veckor sedan.

– Han hade ett papper där det stod en massa och tecknade och pekade, berättar Christa Granqvist.

Att tigga på gatan är inte olagligt. Men i det här fallet handlar det om bedrägeri eftersom tiggarna använder sig av en känd organisations logga.

– Det är bedrövligt att de utnyttjar en känd organisation för att lura till sig pengar, säger Christa Granqvist.


Bedrägeriet är något som
förekommit i stora delar av landet den senaste tiden. I Halland har polisen känt till det i cirka två veckor. De arbetar nu med att få fast bedragarna.


– Det är ju oärligt. De utger sig ju för att vara personer som de inte är för att lura till sig pengar, säger Christa Granqvist.


Cecilia Rosén
cecilia.rosen@sverigesradio.se

Karin Ingströmer
karin.ingstromer@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista