Skor av god kvalitet som denna går att laga, berättar Sören Thorén för miljöstrateg Fredrik Högberg. Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio.
KUNGSBACKA

Fri omsulning exempel på cirkulär ekonomi

"Arbete borde kanske beskattas lindrigare"
1:53 min

Att få företag och deras kunder att tycka att de kan tjäna ekonomiskt på att återvinna och återanvända. Så kan man förklara begreppet cirkulär ekonomi, något som Kungsbacka kommun nu försöker lansera bland ortens företagare.

– När vi har slängt vårt papper eller aluminiumburk känner vi kanske ingen anknytning till dem längre. Men för en företagare kan finnas möjlighet att sluta kretsloppet på egen hand och på ett mera lokalt sätt ta hand om en vara eller tjänst på ett sätt vi kan ha nytta av, säger kommunens miljöstrateg Fredrik Högberg.

Så du tänker dig att företagaren ska ta tillbaka en produkt som man en gång sålt?

– Det vore alldeles utmärkt. Jag tror att företagaren skulle uppskatta det också om man bara förstod affären i det, säger Högberg.

Med hjälp av en konsult försöker Kungsbacka kommun locka lokala företagare att ta första steget mot en cirkulär ekonomi. Tanken bygger på att återvinna varor eller tjänster, men inte bara hemma i sopkärlet utan att också få företag att göra det till en del av en affärsidé som lönar sig.

Frågan är hur det går så länge råvaror och transporter är så förhållandevis billiga jämfört med arbetskraft.

– Arbete som ju är återvinningsbart borde kanske beskattas lindrigare. Det är en fråga som varken kommunen eller jag råder över, men vi kan tala om det och bilda opinion, säger Fredrik Högberg.

Ett exempel på en cirkulär affärsidé är skor där fri omsulning ingår i priset. Skomakaren Sören Thorén i Kungsbacka är positiv men då måste skon vara av god kvalitet från början.

– Kvalitet är bra för kropp och hälsa, säger Sören Thorén.

Men är kunden beredd att betala för en dyrare sko?

– Det blir billigast i längden. Man mår bäst och den håller längre. Billiga skor är slit och släng.

Magnus Hagström
magnus.hagstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".