Lars Danielsson, lärare i Varberg, efterlyser lågkyrkliga gudstjänster. Foto: Sara Hector/Sveriges Radio
Varberg

Vill tona ner den ökade högkyrkligheten

1:40 min

Skippa nattvard, gör predikan lättförståelig och håll en lågkyrklig gudstjänst en gång i månaden. Lars Danielsson, lärare från Varberg, har reagerat på den ökade högkyrkligheten i Varberg.

– Jag har träffat på en del folk under årens lopp som sagt att de skulle gå mer i kyrkan om det inte vore nattvard. För de känner sig så utpekade när de inte går fram, säger Lars Danielsson.


Han går ofta i kyrkan själv och han har bilden av att en högkyrklighet smygit sig in kyrkorna i Varberg.

Han har fått svar på sina tankar från kyrkoherden i församlingen som delvis håller med, de har tagit mycket inspiration från den engelska kyrkan i England, som har inslag av den katolska kyrkan med processioner och nattvard.


Svenska kyrkan tappar hela tiden medlemmar. Göteborgs stift, som Halland ingår i, tappade en procent av sina medlemmar förra året, ungefär 9000 personer valde att gå ur.

I Halland är fler än i landet i genomsnitt medlemmar i Svenska kyrkan, men även här lämnar många. 200 personer lämnade förra året just Varbergs församling, ungefär en och en halv procent.

Lars Danielsson tror att lågkyrklig gudstjänst en gång i månaden skulle kunna få fler att stanna kvar i kyrkan. Han har fått medhåll till sitt förslag:

– Jag har fått brev, tack-sms och folk har kommit fram på stan och skakat min hand. De tackar och är glada att någon äntligen säger detta.


Varför tror du att folk uppskattar att du tar upp ämnet?

– Jag kan tänka mig att många vill ha en religiös upplevelse. Men utan att behöva bekänna någonting.

Sara Hector
sara.hector@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista