Foto: Frank Hormann/Scanpix
Hållbar livsstil

Diskussionen: För eller emot GMO-grödor

5:41 min

GMO eller genmodifierade organismer diskuteras flitigt just nu – i Halland, Sverige, EU och i resten av världen.

Finns det risker som på lång sikt kan hota människans hälsa eller är de genmodifierade gröderna lösningen på fattigdom och svält i världen?


I helgen som gick var det demonstrationer i ett 50-tal länder runt om i världen mot genmodifiering av organismer och mot Monsanto som är ett multinationellt kemi-, läkemedels- och jordbruksföretag och som också är världens näst största producent av genmodifierade frön. I Falkenberg samlades ett 50-tal personer för att demonstrera och Katja Geertinger var initiativtagare:


Inom EU diskuteras GMO flitigt och det ligger många ärenden som rör genmodifiering som kommissionen ska fatta beslut om inom den närmaste tiden. Carl Schlyter är Europaparlamentariker för Miljöpartiet – de gröna:


Sten Stymne är professor i växtförädling vid lantbruksuniversitetet i Alnarp och han ser många fördelar med genmodifierade organismer:


Camilla Essencia är inspiratör i Hållbar Livsstil och om man som konsument inte vill ha GMO i sina produkten och sina livsmedel - hur gör man då?

Anna Carlsson
anna.i.carlsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista