1 av 2
Foto: Fredrik Persson/Scanpix
2 av 2
Halland

Tog på sig mordbrand för att få missbruksvård

Freddie: "Det är helt fel"
1:38 min

Nu verkar Halland få vård för missbrukare, något som länge behövts, menar Brukarrådet i Halland. Vi har träffat "Freddie" som tog på sig en mordbrand, bara för att få vård. 

Nu ser den halländska vården ut att få en avdelning för tillnyktring och avgiftning. En del i kedjan av missbruksvård som Brukarrådet – en förening bildad av bland annat länkarna och Kris – i Halland efterlyst.


Vi har träffat Freddie som tog på sig ett brott, bara för att få rätt till vård.

Freddie bodde tidigare i en stad i södra Sverige, men bor idag i Halland. Under sitt 16-åriga missbruk har han räknat ut att han satt i fyllecell två gånger varje vecka.


Han söp på heltid, hamnade i ett kriminellt gäng och blev indrivare, där han helt enkelt såg till att folk betalade sina skulder. Han yxrånade också en mataffär för att betala sina egna skulder till gänget. Alltid redlöst full.

Han bad flera gånger kommunen om att få komma till behandlingsklinik, men fick bara öppenvård, och det räckte inte.

– Om jag sitter en timme hos en terapeut så kommer jag bara gå och dricka sen igen, om samtalet är jobbigt. Men de sa att öppenvård var det enda jag kunde få, säger Freddie.


Till slut erkände Freddie ett en mordbrand som han inte varit inblandad i för att det straffet med hans straff för yxrånet tillsammans skulle bli så långt att han visste att han skulle få ordentlig hjälp.

– Det är helt fel att man ska behöva begå en kriminell handling för att kommunen ska inse att man behöver vård.


I dag är Freddie nykter och arbetar med att hjälpa andra med missbruksproblem. Han tror att hade det funnits en avdelning för avgiftning och en plats på ett behandlingshem för honom, så hade han kanske inte hunnit sjunka så djupt ned i kriminaliteten.


Fotnot: Freddie har skyddade personuppgifter och heter egentligen någonting annat.

Hör ett längre reportage med Freddie

Hör ett längre reportage om Freddie och hur han gick från alkoholiserad gymnasieelev, till indrivare i ett kriminellt gäng och efterlyst i TV3, och om hur han sedan vände sitt liv till ljuset igen.

#ljud=4583376#
#ljud=4583365#


Musik i reportaget:
Giddy Up - Linnea Olsson
Fade out - Maryjet
All for you - Linnea Olsson

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".