Halmstad

Kvartersteatern blir av med avtal: "Stödja lokala projekt"

"Fler ska få ta del av pengarna"
1:40 min

Kulturnämnden i Halmstad har beslutat om en ny inriktning för att stödja drama- och teaterverksamhet för barn och unga. Därmed blir det ingen fortsatt upphandling av teaterverksamhet, och avtalet med Halmstads Kvartersteater löper ut vid årsskiftet.


Den halva miljon kronor som gått till den lokala verksamheten i kvartersteaterns regi, ska istället användas till flera olika projekt med inriktning på ungdomar.

– Vi tyckte att vi kunde se att vi fick mer för pengarna genom att inte göra den här upphandlingen, utan att stödja lokala projekt. Det händer ganska mycket på barn- och ungdomssidan när det gäller drama och teater, och då vill vi möjliggöra att de ska få ta del av de här pengarna, säger Kulturnämndens vice ordförande Eva-Marie Paulsson (S).


För två år sedan skedde
en genomgripande förändring av amatörteaterverksamheten i Halmstads kommun. Den hade då sedan länge varit koncentrerad till Kulturhuset och Halmstads Kvartersteater.

Kulturnämnden valde i stället att ge en extern aktör i uppdrag att bedriva drama- och teaterverksamhet för åldrarna 15 till 25 år.

Den upphandlingen vann Kvartersteatern, som sedan fick förlängt uppdrag ett år. Samtidigt fick Kulturskolan i Halmstad ansvaret för att utbilda unga under 15 år i drama och teater.


Nu väljer Kulturnämnden
att inte göra en ny upphandling. Den halva miljon kronor som gått till Kvartersteatern skall spridas ut på flera aktörer. Men det handlar inte om ett missnöje med Kvartersteatern, säger Eva-Marie Paulsson.

– Absolut inte, eller jag kan bara svara för Socialdemokraterna. Vi har valt att fördela pengarna på ett annat sätt, och där har Kvartersteatern också möjligeht att göra bra projekt där barn och ungdomar kan få del av pengarna. Det finns massa projekt som är på gång och kan växa fram.

Ann Jornéus
ann.jorneus@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".