Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
HALLAND

Halland kan bli fristad för hotade författare

"Författaren kommer undan förföljelse"
1:33 min

Om ett par år kan Halland bli en fristad för författare som lever under hot i odemokratiska länder. Då får författaren bostad, uppehälle, försäkringar och svenskundervisning i två år.

Regionpolitikern och folkpartisten Fatima Svanå står bakom förslaget. Hon hoppas att författarfristaden blir en injektion i det halländska kulturlivet:

– Det innebär att författarna kan komma undan förföljelse. Slippa hot om fängelsestraff eller till och med dödsstraff i sitt hemland.


Region Halland blir landets
första friregion om förslaget går igenom. Tanken är att den befintliga kulturbudgeten ska täcka kostnaderna. Det slutliga beslutet fattas av regionfullmäktige 19 juni.

Författarfristäder finns sedan tidigare i sex svenska städer: Malmö, Stockholm, Göteborg, Växjö, Uppsala och Sigtuna. Hittills har tolv internationella författare kommit till Sverige. De kommer från Iran, Ryssland, Etiopien, Georgien, Kina, Syrien, Bangladesh, Serbin och Ukraina.

– Det som författarna skriver om handlar ofta om regimkritiska saker, det är ju därför de är förföljda, säger Fatima Svanå.

Anna Nyberg
anna.k.nyberg@sverigesradio.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".