1 av 2
Några av torghandlarna på Stora Torg som är upprörda över bilförbudet, från vänster Eskil Johansson, Asif Javed, Sonja Ben Abdel Hamid, Lena Wetterling, Ulla-Britt och Lars Hallberg. Foto: Sara Hector/Sveriges Radio
2 av 2
Halmstad

Handlarna om bilförbud på torget: "Omöjligt"

"Det handlar om vår arbetsmiljö"
1:32 min

Från och med i dag får inga bilar stå på Stora Torg i Halmstad. Det upprör torghandlarna som säger att deras bilar är deras arbetsredskap.

– Det är ett horribelt beslut. Det är vår arbetsmiljö det handlar om, den blir så mycket sämre utan våra bilar, säger Lena Wetterling, som säljer växter på torget.

I de nya reglerna för torget ingår bland annat att stånden ska flyttas och att torget ska bli bilfritt på somrarna. Handlarna inte ha sina bilar vid sina stånd, utan ska köra bort den efter att de packat upp.


Men torghandlarna säger att det inte är möjligt. Bilen är deras arbetsredskap. Det är kontor, skydd för väder och vind, skydd för växter och kläder.

Lars Hallberg har idag fått hot om böter på 500 kronor om han inte flyttar sin bil:

– Men jag flyttar inte bilen, det är omöjligt. Jag har grejer i den som jag inte kan ha på parkeringen.


Sonja Ben Abdel Hamid, som också hon säljer växter, berättar att en av handlarna redan stängt sin verksamhet på grund av reglerna:

– Han slutade i går. Han orkade inte gå till bilen fram och tillbaka för han hade så ont i ryggen.


Torghandlarna har berättat för kommunen att bilarna är ett måste för deras verksamhet. Men det har inte hjälpt. Kommunikationen mellan handlarna och kommunen fungerar helt enkelt inte speciellt bra.

– Det känns som att de inte vill ha oss kvar, säger Lars Hallberg.


Sara Hector
sara.hector@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".