Foto: Anders Wiklund/Scanpix
Halland

Vattentäkter saknar skyddsområden

1:39 min

I Halland saknar 15 av länets 64 vattentäkter skyddsområden, områdena runt själva täkterna som ska hindra föroreningar att nå dricksvattnet. Detta kan hota vattentäkterna.

– Givetvis är det ett problem att vi inte har vissa vattentäkter skyddade. Målsättningen är att alla våra vattentäkter ska ha fastställda skyddsområden och moderna skyddsföreskrifter, säger Lennart Lorick som är överingenjör på Laholmsbuktens VA.


Finns det en fara med att ta vatten från ett område som inte har ett vattenskyddsområde?

-- Det uppstår inga akuta problem med, men det är en långsiktig strategi för att ha ett säkert vatten och skydda vattenförekomsten som sådan.


I Laholm har fem av sju vattentäkter skyddsområden och de andra två är rätt små.

– Alla våra vattentäkter ska ha det och för närvarande jobbar vi med ett av de återstående vattenskyddsområdena, säger Lennart Lorick.


Vattenskyddsområden kan vara olika stora, beroende på hur det ser ut marken och omgivningarna. I ett vattenskyddsområde finns begränsningar hur och vad man får bygga, vad som gäller om det finns trafikerade vägar och så vidare.

Till exempel får man inte bygga en bensinstation i ett vattenskyddsområde. Det finns områden kvar med gamla föreskrifter och med sådan verksamhet inte skulle tillåtas i dag.

-- Det finns till exempel vattentäkter inom Galgbergets område nära centrum i Halmstad, säger Lennart Lorick.


Ett av de områden i Laholms kommun som har en vattentäkt utan skyddsområde är i Hishult.

– Det sker regelbunden provtagning på både råvatten och det utgående vattnet från vattenverket. Och det är provtagningsprogram som fastställs tillsammans med våra tillsynsmyndigheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista