Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Varberg

Varberg satsar på skolkök: "Första steg"

Kostchefen: "Köket ska höja ribban"
1:28 min

Till hösten kommer Bockstensskolan i Varbergs kommun få ett eget tillagningskök. Det ska göra att halvfabrikaten minskar, barnen blir mer delaktiga i matlagningen och att man avlastar de nuvarande tillagningsköken.


– Tanken är att det här köket ska vara med och höja ribban för Varbergs kommun och inte bara Bockstensskolan, säger Anita Gidén som är kost- och städchef i Varbergs kommun.


Med det nya skolköket
får man totalt nio tillagningskök i Varbergs kommun. Det är den ansvariga nämnden, servicenämnden, som nu beslutat om det nya köket och att det ska vara en plats där barnen kan lära sig mer om mat och miljö samtidigt som kocken i ett mindre kök kan testa nya maträtter.
– Det blir på ett mer naturligt sätt när kocken finns bland barnen. Man kan prata med de små eleverna, diskutera svinn, miljö och livsmedel, prata om kloka val, förklarar Anita Gidén.


Anledningen till att man
valt just Bockstensskolan är att det är rätt enkelt att göra om mottagningsköket till ett tillagningskök. Det är i princip bara en kock som saknas. Men om det sen blir ytterligare skolkök i kommunen får framtiden utvisa.
– Detta är ett första steg och ser vi att det leder till ökad kvalitet utan att det blir dyrare kan vi kanske öppna fler framöver, säger servicenämndens ordförande, centerpartisten Harald Lagerstedt.


Sofia Strindvall

sofia.strindvall@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".