1 av 3
Foto: Sofia Strindvall/Sveriges Radio
2 av 3
Patrick Näslund, styrelsemedlem i Rent Under. Foto: Sofia Strindvall/Sveriges Radio
3 av 3
Foto: Sofia Strindvall/Sveriges Radio
Halland

Lata båtägare väljer giftiga färger

1:37 min

Det finns sätt att helt undvika båtbottenfärger med tungmetaller i på sin fritidsbåt. Men trots att alternativen finns använder de flesta fortfarande den giftiga färgen.

– Jag tror att nästan alla vi båtägare idag är alltför bekväma. Vi tycker om att ösa på den giftigaste färgen vi hittar i Sverige eller nån annanstans och på så sätt hålla båten ren hela säsongen, säger Patrick Näslund som är styrelsemedlem i företaget Rent Under som säljer båtbottentvättar.

Han drar med handen över skrovet på en båt som ligger uppe på land i småbåtshamnen Gårda Brygga i Kungsbacka kommun och får svart färg på fingrarna. Den giftiga färgen är gjord för att släppa, det är nämligen så den håller havstulpaner borta.

Därför är inte spolplattor, som Hallandsekot berättade om imorse, en tillräcklig metod för att förhindra miljöförstöringen i havet tycker Patrick Näslund och får medhåll av miljöinspektören Göran Tobiasson i Kungsbacka kommun.
– När båtarna ligger i vattnet så kommer de ändå släppa ut de här gifterna, så det bästa är naturligtvis att man kan undvika såna här båtbottenfärger överhuvudtaget.

Patrick Näslunds företag säljer båtbottentvättar som tvättar båten med hjälp av stora borstar som ligger i vattnet i hamnen och som båten kör in i.
– Den fungerar ungefär som en biltvätt, förklarar han.

Med den metoden kan man helt skippa färgen och istället tvätta båten några gånger per säsong. Men metoden är ganska ny, installationen dyr och intresset svalt.
– Än så länge finns det inga borsttvättar på Västkusten, säger Patrick Näslund.

Sofia Strindvall
sofia.strindvall@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista