Mona Duvby Eriksson ska sommarjobba som sjuksköterska med en lön på 50 000 kronor. Foto: David Spånberger/Sveriges Radio
Varberg

50 000 för sommarjobb som sjuksköterska

"Skulle önska att det inte var så här"
5:01 min

50 000 kronor för en månads sommarjobb som sjuksköterska. I brist på personal lockas sommarjobbare med lönekuvertet. Mona Duvby Larsson tjänar mer på jobbet i Varberg än att åka till Norge.

– Klart att jag skulle önska att det inte var så här, utan att kommun och landsting skulle kunna ha egna sjuksköterskor. Och att bemanningsföretag skulle komma in som ett ytterst komplement, men så är det ju inte riktigt i dag, säger Mona Duvby Eriksson.


Mona Duvby Eriksson är pensionerad sjuksköterska, men ska i sommar arbeta för ett bemanningsföretag som rekryterar sjuksköterskor till Varbergs kommun. Hon får 50 000 kronor inklusive ersätting för semester och OB.

Bristen på sjukskörskor tror hon beror på den låga lönen.

– Om man studerar och får studielån på flera hundra tusen och så får man en ingångslön på 22 500 från landstinget. Det är inte okej, man är värd mer.


Hon tänkte först jobba i Norge i sommar där hon skulle få omkring 40 000 kronor i månaden. Nu får hon stanna kvar hemma och får dessutom 10 000 kronor mer i lön.

– Det är ju aldrig fel heller. Då får jag också vara hemma, så det känns jättebra tycker jag.


Helene Ljungqvist som är chef hälsofrämjande tjänster i Varberg berättar för P4 Halland att kommunen hade hoppats på att inte behöva anlita bemanningsföretag under sommaren. Enligt henne berodde det på några oförutsedda avhopp med personal som har gått på föräldraledighet och vikarier som har hoppat av.

– Det har gjort att vi har tagit in några bemanningssköterskor, men vi har väldigt många egna sjuksköterskor också.

Hur kan det bli de här lönerna?

– När vi beställer en bemanningssköterska har företaget en prislapp där vi får betala och sedan väljer de hur mycket de vill betala sjuksköterskan, förklarar Helene Ljungqvist.


 


David Spånberger
david.spanberger@sverigesradio.se
Karin Ingströmer
karin.ingstromer@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".