Skräpiga hus bekymrar Hylte kommun. Investerare har köpt upp flera fastigheter som behöver saneras. Foto: Sara Hector/Sveriges Radio
Hylte

Ruckel säljs till Mellersta Östern och överges

"Det är ju katastrof för grannarna"
1:46 min

Investerare från länder i Mellanöstern har köpt nedgågna nästan rivningsfärdiga hus i flera kommuner i södra Sverige, bland annat sju fastigheter i Hylte kommun.

Ägarna går oftast inte att få tag på, husen förfaller och kommunen kan inte göra någonting.

– Man blir ju naturligtvis besviken att man gör ekonomiska spekulationer i vår kommun, eftersom vi vill ha ett attraktivt samhälle. Vi har ju problem med utflyttning också och då gäller det att vi skapar attraktiva boenden. Och det kan vi ju inte göra om folk då köper upp husen från Mellanöstern och låter dem stå, säger Mats Andresen som är samhällsbyggnadschef i Hylte kommun.


I flera kommuner i södra Sverige, bland annat i Hylte kommun, står nedgånga hus som köpts av investerare från Mellanöstern, via en förmedlare i Sverige.

Sju fastigheter vad kommunledningen känner till just nu.

– Man tror att man gör en god investering. Det är klart att det kan låta exotiskt med tomter i Sveriges vildmark när man sitter i Mellanöstern. Sen kan jag tänka mig att man får en chock när man kommer och tittar på det här objektet – det är inte alltid så vackert, säger Mats Andresen.

Vad tänker grannarna om det här?

– Nej, det är ju katastrof för grannarna. Vill man dessutom sälja sitt hus och bor jämte ett skräphus, en ruin, då finns det ingen som vill köpa det där huset.


Kommunen jobbar nu med att få kontakt med ägarna till alla tomterna för att de ska städas. Och en av tomterna i Hyltebruk har faktiskt sanerats. Men det finns fler att jobba vidare med, vilket blir en arbetskostnad för kommunen.

– Det är klart att de har ansvar, men så länge vi inte får tag på dem kan vi inte göra någonting, säger Mats Andresen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".