1 av 2
Foto: Elenor Nordström/Sveriges Radio
2 av 2
Hans Hoff, Socialdemokraterna Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
Halmstad

Halmstad flygplats hotas av nya EU-regler

Hans Hoff: "Vore dramatiskt för Halland"
1:17 min

Halmstad Flygplats och indirekt regementet Lv6 hotas av nedläggning av nya regler för offentligt stöd till flygplatser som EU planerar.

Reglerna innebär att allt offentligt stöd till flygplatserna fasas ut, för att upphöra helt om tio år. Detta för att EU anser att stödet skapar orättvis konkurrens.

Riksdagsman Hans Hoff - socialdemokrat från Falkenberg - reagerar starkt mot EU:s planer:

– Jag skulle säga att slopat offentligt stöd skulle få dramatiska följder för Halland och för Halmstad, som är en av de 39 flygplatser som berörs om det här förslaget skulle bli verklighet.

– Och med tanke på de rätt stora pengar som går in både från staten och kommunen, skulle det ju innebära ett enormt underskott om de pengarna försvann och att det inte längre går att driva flygplatsen, säger Hans Hoff.


Riksdagsledamoten Hans Hoff, socialdemokrat från Falkenberg, reagerar starkt mot EU:s planer. I dag ställde han en fråga i riksdagen till näringsministern om hon avser att stoppa EU-kommissionens förslag.

EU:s planer på att förbjuda offentligt stöd till de regionala flygplatserna skulle innebära ett dråpslag för kommunikationerna i Sverige, ett av EU:s till ytan största och mest glesbefolkade länder, framhåller Socialdemokraternas riksdagsgrupp.


Och för Hallands och Halmstads del skulle följderna alltså bli dramatiska, säger Hans Hoff.

– Dels för näringslivet, men också för försvarsmakten som undersktryker i samtal och överläggningar att det är av central betydelse att man har en flygplats i Halmstad, säger Hans Hoff.

– Om inte medlemsländerna, till exempel Sverige, agerar kraftfullt mot ett sådant här förslag från kommissionen så kommer det ju att gå igenom.


Maja-Lena Hamrén
maja-lena.hamren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".