Foto: Sara Hector/Sveriges Radio
Halland

2,8 miljarder ska gå till tågtrafik i Varberg

Miljarder till järnväg: "Det gläder ju ett hjärta"
1:06 min

Staten har nu vikt drygt 2.8 miljarder för att bygga resecentrum, tågtunnel och dubbelspår för tågtrafiken genom Varberg. Planerad byggstart anges till perioden 2017-19.

Projektet finns i Trafikverkets förslag till väg- och järnvägssatsningar under 2014 till 2025 som i dag överlämnades till regeringen.

Ola Johansson, centerpartistisk riksdagsman från Kungsbacka tolkar planen optimistiskt och tror att det kan bli byggstart redan första planåret, 2017.

– Det gläder ju ett hjärta som har jobbat med dubbelspårsfrågan sen slutet av 70-talet att det äntligen är tidsatt till 2017.


Men moderata kommunalrådet
Jörgen Warborn tror inte att planen kan tolkas som att spaden sätts i jorden redan 2017.

– Nej, jag hade önskatt att man kunde det, men det är inte så jag tolkar det. De kontakter vi har haft med Trafikverket är att byggstart ska vara senast 2019.


Andra besked för Halland i den nya trafikplanen är att plattformarna förlängs vid stationen i bland annat Kungsbacka så att det blir möjligt att köra med dubbelkopplade tåg.

Nya samåkningsparkeringar byggs under perioden i Kungsbacka, Varberg och Halmstad.

Dessutom satsas det på cyklingen genom att Kattegattleden mellan Helsingborg och Göteborg färdigställs.


Maja-Lena Hamrén
maja-lena.hamren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".