Stortorget i Falkenberg. Foto: Sara Hector/Sveriges Radio
Falkenberg

PCB-saneringen går framåt i Falkenberg

1:33 min

Falkenbergs kommun ligger i framkant när det kommer till arbetet med att få bort miljögiftet PCB från byggnader. 2009 började man aktivt informera fastighetsägare om att göra en PCB-inventering, vilket nu har lett till att det i dag inte finns många byggnader kvar att sanera.

– Det fanns en förordning om PCB och den sade att man skulle göra en inventering om man hade och ägde en byggnad som var uppförd mellan åren 1956 och 1973. Och det vi såg då var att det fanns byggnader som inte hade gjort någon PCB-inventering. Då skickade vi ut informationsbrev och talfade om att den här förordning gäller, säger miljöinspektör Jennie Eriksson.

– Det man kan se i efterhand är att 319 fastigheter i Falkenbergs kommun gjorde en inventering. Och majoriteten av alla byggander som inventerades hade inte de här halterna av PCB, utan det var bara 27 stycken som hade halter som gjorde att de behövde sanera, säger miljöinspektör Jennie Eriksson.

Byggnader som har otillåtna halter av miljögiftet PCB ska vara sanerade senast 2014 eller 2016, beroende på vilken typ av fastighet det är och när den byggdes. Av de 27 fastigheter i Falkenbergs kommun som hade för höga halter av PCB är det endast 7 stycken kvar att sanera. En siffra man är nöjd med på miljökontoret i Falkenberg.

– Jag tycker att det är jättebra. Det är framförallt fastighetsägarna som har gjort arbetet. Att på ett riktigt sätt få bort PCB ur samhället är ett oerhört framsteg, en stor miljönytta, säger Jennie Eriksson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista