1 av 3
Foto: Sara Hector/Sveriges Radio
2 av 3
Svenska Grafikbyrån/TT
3 av 3
Halland

Bostadsinbrotten minskar i Halland men ökar i Varberg

"Det är hela tiden en avvägning om vad polisen ska jobba med"
1:33 min

Färre bostäder i Halland fick påhälsning av tjuven under årets första fem månader jämfört med samma period förra året. Men i Varberg är det tvärtom.

I Varberg ökade antalet anmälda inbrott från 45 till 51 stycken mellan januari och maj.
Enligt polisens statistik anmäldes 351 bostadsinbrott i hela Halland från januari till maj - vilket är en minskning med nästan hundra inbrott på ett år.

Varberg går på tvärs mot trenden att bostadsinbrotten minskar i Halland. I hela Halland minskade antalet inbrott med närmare 100 stycken uder årets fem första månader jämfört med samma period förra året. Men trots att ökningen i Varberg inte är speciellt stor - sex stycken fler inbrott har skett - så tar polisen siffrorna på allvar.

– Det är tråkigt i sig att se de här siffrorna med tanke på det jobb vi lägger ner på det. Det är någonting vi får ta till oss och sedan får vi se under sommaren hur vi riggar våra yttre styrkor. Men när jag tittar på det så har vi inget område som sticker ut och då kan det vara ganska svårt ibland att avsätta poliserna ute att "nu ska ni vara här i det här området och jobba", säger Gustav Zetterberg, biträdande närpolischef i Varberg


I Laholm var minskningen störst, mellan januari och maj i år skedde det hälften så mycket inbrott som under 2012.

– Det har varit alldeles för mycket inbrott i Laholm, under de senaste åren, med tanke på stadens storlek. Vi ökade vår närvaro i Laholm under hösten och har haft mycket fokus på just inbrott i bostäder, säger Ingmar Nilja, ansvarig för det brottsförebyggande arbetet vid Hallandspolisen.

Hallandspolisen uppmanar även alla att tänka på att inte skriva ut på sociala medier att man ska resa bort, att tala om att huset står tomt är en dålig idé.


Vill du höra mer, lyssna på inslaget ovan!


Jennie Persson

jennie.persson@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".