Jonas Holmström ansvarar för Livräddningssällskapet utlåning av flytvästar i Halland. Foto: Lars Salomonsson/Sveriges Radio
Halland

Lånad flytväst räddar liv

"Utlåningen ökar varje år"
1:30 min

De senaste 15 åren har i genomsnitt sju personer drunknat varje år och det är betydligt fler män än kvinnor som drunknar. En orsak till det är att människor som hamnar i vattnet inte har någon flytväst.

I många år har därför Svenska Livräddningssällskapet lånat ut västar gratis till turister och tillfälliga besökare. Och det här är en verksamhet som ökar säger Anders Carell, ordförande i Livräddningssällskapet i Halland.

– Om man tittar på årsbasis så lånar vi ut ungefär 4000 gånger per säsong. Kommer man ut på sjön med små barn som inte har någon flytväst kan man låna det på våra depåer. Men får låna som längst en vecka.

– Nästan alla västar lämnas tillbaka. Vi har en väldigt lite svinn.

Det är räddningsvästar som lånas ut, inte till exempel kanotvästar eller seglingsvästar. Skillnaden är att en räddningsväst vänder en person på rygg och håller huvudet över vattnet och man behöver alltså inte kunna simma i en räddningsväst.

– Svenska Livräddningssällskapet finansierar verksamheten ur egen kassa. Nu har vi fått en ny sponsor som hjälper till med med att köpa in nya västar, säger Anders Carell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".