Första utställningen av "Tomma Rum" kommer ske i en bil som ska stå på torget i Unnaryd. Foto: Jennie Persson.
Hyltebruk

Konstprojektet "Tomma Rum" intar Unnaryd

"Handlar om att skapa mötesplatser"
1:51 min

Under sommaren kommer Unnaryd utanför Hyltebruk bli en ort fylld av konst. Det är konstprojektet "Tomma Rum" som varje år besöker mindre orter och som tar fasta på att utnyttja lokaler som står tomma över sommaren.

– Det handlar mest om möten, att skapa mötesplatser. Dels mellan konstnärer, det kan vara ett ganska ensamt yrke. Dels att skapa möten med lokalbefolkningen och kulturutövare. Så kommuner upplåter lokaler till konstnärer mot att de jobbar med kulturprojekt på mindre orter, säger Erik Hårdstedt, som är en av deltagarna.

Just nu befinner sig 16 konstnärer i Unnaryd, men när sommaren är slut kommer runt 70 deltagare ha ställt ut sin konst. Deltagarna är bosatta på Vildmarksgymnasiet och tanken är att man stannar en vecka eller två för att sedan lämna plats till andra medverkande.
Bakom projektet, som startade 2003, står Jennie Öberg, som ville skapa nya sätt för konstnärer att arbeta på.

– Jag kände att det fanns ett ganska enkelriktat sätt att arbeta på som konstnär. Helst ska man gå på en konsthögskola och sedan arbetar man i en ateljé ganska ensam. Och jag kände att jag ville hitta alternativa vägar för konstnärer.

– Jag tänkte mycket som konstnär på resurser och kände att så fort man kommer utanför en storstad så finns det hur mycket lokaler som helst i hela Sverige som är helt tomma och oanvända. Då fick jag en idé om att alla som vill skulle kunna skapa konst och kultur. Det enda vi saknar är en plats att vara på och visa vår konst. Och så finns det överallt egentligen, säger Jennie Öberg.

Jennie Persson
jennie.persson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".