Foto: Claudio Bresciani/Sveriges Radio.
Halland

Ungdomsmottagningen håller öppet som vanligt

"Ungdomarna har ungefär samma frågor"
1:26 min

Ungdomsmottagningarna i Halland håller öppet mer eller mindre som vanligt i sommar. Behovet av mottagningarnas stöd är konstant året om, men med årstiden tillkommer en del nya besökare.

– Vi har mer turister och många återvänder till Halland flera somrar. Men det är ungefär samma ärenden, de vill hämta kondomer, testa sig, förnya recept på preventivmedel och träffa någon att prata med, säger Josefine Brydolf, barnmorska på ungdomsmottagningen i Halmstad.

I princip påverkas inte ungdomsmottagningarna särskilt mycket under semestertiden. Det finns lite mindre personal, och i Laholm och Hylte kopplas mottagningarna till mödravården för att det ska gå att boka tid för samtal. När ungdomarna besöker sin mottagning när det är sommar beror också på vädret. Bra väder är lika med färre besök, regn och tråkigt sommarväder ger fler besök.

Och ungdomarnas sexvanor ändras också under sommaren.

– Efter sommaren är det fler som kommer för att testa sig för klamydia till exempel. Då är det tyvärr en uppgång av klamydiafall också, så vi brukar jobba mer förebyggande på sommaren och pratar mycket om kondomer med ungdomarna, säger Josefine Brydolf.


Lars Salomonsson
lars.salomonsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".