Henrik Oretorp (C) är förutom kommunråd också ordförande i folkhälsorådet i Halmstad. Foto: Halmstads kommun
Halmstad

Alla barn ska få en jämlik hälsa

" Alla ska ha samma förutsättningar"
1:39 min

Alla barn ska få en jämlik hälsa i Halmstad oavsett om man är flicka eller pojke och var man bor någonstans. Till hösten ska det finnas två förslag på hur hälsan för barn och ungdomar kan göras mer jämlik.

– Oavsett socialekonomiska förhållanden ska  man ha samma förutsättningar att lyckas här i livet, säger Henrik Oretorp (C) som är ordförande i kommunens folkhälsoråd.

Folkhälsorådet består av företrädare för kommunstyrelsen och nämnderna som träffas fyra gånger per år för att prata om hur folkhälsan i kommunen kan förbättras. I år fokuserar man på barn och ungdomar och målet är att skapa ett sätt att arbeta med hälsa utifrån ett jämlikhetsperspektiv.

Pernilla Thornberg är folkhälsostrateg och berättar att socioekonomi handlar om utbildningsnivå, om man har jobb, och vilken lönenivån är.

– Det vi bland annat sett i ungdomsstudien LUP är att det är stora skillnader mellan pojkar och flickor och det kan skilja mellan olika bostadsområden beroende på var man lever. Det finns kopplingar till vilken hälsa man har.

Henrik Oretorp säger att för att alla barn ska kunna få lika förutsättningar är det viktigt att de synliggörs tidigt och att man redan på barnavårdscentralen ger rätt stöd direkt och anpassar vård och omsorg för varje barn. Han nämner Oskarström och Andersberg som exempel områden där barn och ungdomar behöver mer stöd.

Muhamed Ferhatovic
muhamed.ferhatovic@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".