Foto: Markus Dahlberg/Scanpix
Halmstad

Färre ungdomar super

"Det har krökats mindre"
2:11 min

Tonåringar som dricker alkohol minskar enligt en undersökning från den ideella föreningen Centralförbundet för alkohol-och narkotikaupplysning, CAN. Inte sedan CAN började undersöka tonåringars alkoholvanor på 1970-talet har siffran varit så låg.

Minskningen glädjer Therese Wallgren på Trygga Halmstad.

 –Det är svårt att var helt nöjd så länge några dricker - men vi är väldigt glada över resultatet, säger hon till P4 Halland.

Niondeklassares alkoholvanor har kartlagts av  CAN sedan 1970 talet och år 2000 drack 80 procent av eleverna i årskurs nio alkohol. Samma siffra var förra året nere i 56 procent.

Enligt Therese Wallgren gjordes en liknande undersökning i form av en enkät bland ungdomar i Halmstad förra hösten. Även den undersökningen bekräftar trenden att de unga dricker mindre säger hon.

Även bland eleverna i gymnasiets årskurs två har andelen alkoholkonsumenter minskat. Från 90 procent 2004 till 82 procent 2012.

Patrik Johansson är ordförande för Nattvandrarna i Halmstad och håller också med om att det har varit lugnare på alkholfronten dom senaste åren.

 – Rent gerenerellt tycker vi att det har krökats mindre bland ungdomarna fram till våren och skolavslutningarna, säger han.

Karin Thorell
karin.thorell@sverigesradio.se  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".