Daniel Larsson vd för Unnaryd. Foto: Sveriges Radio
Unnaryd

Fiberproblem på ministerns bord

"Det är ett hinder för oss"
1:48 min

Sex företag i Unnaryd vänder sig nu till it-minister Anna-Karin Hatt för att få politisk hjälp med sina bredbandsproblem. Alla ligger längs med ett fibernät som grävdes ner med hjälp av statliga pengar för ett tiotal år sedan - men som är helt oanvänt i dag.

Telia vill ha orimligt betalt för uppkopplingen, säger Daniel Larsson som är en av företagarna.

– För två fabriker behöver vi lägga 16 000 kronor på bredbandsuppkoppling i månaden och det är helt orimligt. Så nu är vi sex företag som gått samman för att driva denna fråga. Detta är ett hinder för oss att växa, säger Daniel Larsson, vd för Unnaryd.

Kan det hota verksamheter i Unnaryd?

– Ja, det är jag övertygad om. Ska man välja att investera så gör man det där man har förutsättningar för att utvecklas.

De sex företagen har tillsammans fler än 300 anställda och omsätter 700 miljoner kronor årligen. Flera av dem har fabriker på olika ställen och utan bredband kan de inte koppla ihop verksamheterna som de vill.

Dagens affärssystem och säkerhetslösningar bygger på bredbandsuppkoppling, säger Daniel Larsson som tycker att det är bekymmersamt att företagen i Unnaryd inte kan få det till ett rimligt pris.

Nuvarande offert från Telia har tagit fyra månader att få efter diverse turer. Först skulle det kosta en halv miljon kronor i installationsavgift. Men när företagen påpekade att det redan fanns ett fibernät som Telias bolag Skanova ägde landade offerten på 8 000 kronor i månaden per arbetsplats. Eller på strax under 6 000 kronor för ett treårigt avtal. 

– Vi känner det som att de inte vill serva oss. Det är inte okej att vänta fyra månader och dessutom få felaktiga svar däremellan, säger Daniel Larsson.

Både Telia och it-ministern får företagarnas brev, där de också påpekar att det är märkligt att lägga statliga pengar på ett fibernät som nu ingen kan ha nytta av.

– Det är frustrerande och vi känner oss väldigt låsta i detta, säger Daniel Larsson.


Nyheter P4 Halland

nyheter.halland@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".