Lennart Lorick är VA-chef på Laholmsbuktens VAdom äg av Halmstada och Laholms kommuner. Foto: Inger Söderström/Sveriges Radio
Halland

Nu måste vi spara på kranvattnet

"Allvarligare än på länge"
1:05 min

Den torra väderleken har lett att det snart kanske blir brist på vatten i det kommunala ledningsnätet i södra Halland. Nu vädjar kommunerna om hjälp från hushållen för att spara vatten.

– Vi upplever att det är allvarligare än på ett antal år. Det har varit en lång period med torrt väder.  Det började under  vintern och fortsatte under våren, säger Lennart Lorick som är VA-chef för Laholmsbuktens VA som ägs av Halmstads och Laholms kommuner.

Blåsten påverkar avdunstningen och växterna suktar efter vatten. Att gå omkring med en vattenkanna kan man faktiskt fortfarande göra utan att få dåligt samvete.

De senaste åren har det inte varit något bevattningsförbud, men under tidigare år förekom det ofta i Laholm och någon enstaka gång i Halmstad. Ett förbud kan bli aktuellt senare i sommar.

– Det kan bli så om det torra vädret håller i sig under en längre period när vi har många sommarboenden och turister i området. Då har vi ett högt tryck på vattenförsörjningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".