1 av 3
Man måste rusta upp och bygga om Örjans vall om det ska bli ett till Fotbolls-EM.Foto: Therese Wahlgren /Sveriges Radio
2 av 3
Det är en del att städa undan.Foto: Therese Wahlgren /Sveriges Radio
3 av 3
Man måste rusta upp och bygga om Örjans vall om det ska bli ett till Fotbolls-EM.Foto: Therese Wahlgren /Sveriges Radio
Halmstad

Nytt seriöst förslag om framtidens fotbollsarena

"Det är yttersta vaga men goda idéer"
1:38 min

Det finns nya idéer kring hur en framtida fotbollsarena ska se ut i Halmstad.

För drygt ett år sedan bestämde politikerna att kommunen skulle avsätta 75 miljoner till fotbollsarenan, och siktet var inställt på att använda pengarna till en upprustning av Örjans vall om inget annat förslag dök upp. Men nu har kommunpolitikerna en långsiktig och seriös lösning att ta ställning till

– Det har dykt upp ytterst vaga men goda idéer under senvåren om att göra på något annat sätt än att renovera Örjans vall, säger Suzanne Åkerlund, kommunråd för Folkpartiet.

Vad är det för idéer?

– Det är idéer som vi inte har hört innan. Eftersom fullmäktigebeslutet är som det är så är dörren öppen för andra intressenter, och nu är det några som har antytt att de har bra idéer och då är det viktigt att lyssna på dem.

Vilka är det som har hört av sig?

– Det vill jag inte avslöja. Men jag kan säga att det är en oerhört långsiktig och seriös lösning. Vi har ju blivit uppvaktade under åren med lite halvtokiga förslag, men det här är något helt annat.

EM-cirkusen har lämnat Halmstad för den här gången och arbetet med att klä av Örjans vall är i full gång. Alla extra sittplatser ska bort och arenan blir återigen den där platsen som framför allt är till för stående publik, och en arena som inte når upp till Svenska fotbollförbundets krav på arenor där det spelas elitfotboll i landet som träder i kraft 2014. Då får bara 20 procent av åskådarplatserna vara till för stående publik, att jämföra med de drygt 80 procent som Örjans vall består av idag. Dessutom ställs till exempel större krav på omklädningsrummen, på platser för tv och annan media och på att det ska finnas tillräckligt många toaletter i förhållande till hur stor publikkapacitet arenan har.

Och vill kommunen locka till sig internationella evenemang ställer det också högre krav på arenan. UEFA kräver till exempel minst 4500 sittplatser och de får inte vara provisoriska som under EM den här gången.

– Det finns ju inget som säger att vi aldrig kan få något sånt här igen. Men samtidigt måste vi ju ha grejer som är tidsenliga, och det har vi på plan men inte runt omkring, säger Suzanne Åkerlund.


Therese Wahlgren

therese.wahlgren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".