1 av 2
Line Engdahl-Höie, kantspelare både i backlinjen och på mittfältet, Josefin Bennet, anfallare och Sofia Lundkvist, innermittfältare, spelar alla i BK Astrio. Foto: Therese Wahlgren /Sveriges Radio
2 av 2
Bland BK Astrios flickor 14-16 finns drömmarna om landslaget. Foto: Therese Wahlgren/Sveriges Radio.
Fotbolls-EM

Landslagsframgångarna inspirerar unga fotbollstjejer

"Om de lyckas kanske jag också lyckas"
3:34 min

När Sverige spelar semifinal mot Tyskland ikväll sitter BK Astrios tjejer bänkade framför tv:n. Och landslagets framgångar peppar tjejerna.

– Det ger en hopp. Om de lyckas kanske jag också kan lyckas tänker jag, säger Josefin Bennet som är anfallare i BK Astrios lag för flickor mellan 14 och 16 år.

På Söndrums IP i Halmstad finns lite EM-känsla kvar när föreningens äldsta tjejlag tränar - flera av dem är klädda i tröjor de fått när de ställde upp som bollkallar under matcherna på Örjans vall tidigare under EM. Och det snackas en hel del om landslaget bland tjejerna.

– Det här med EM har gjort att fler har blivit intresserade av damernas landslag, och det är kul. Herrarna har alltid fått mer uppmärksamhet innan, säger Sofia Lundkvist som är innermittfältare.

Tjejerna har just gjort sista träningen innan helgens Laxacup som drar igång i morgon. Förra årets turnering gick bra, riktigt bra. Segern innebar inte bara ära och guldmedaljer, utan också att laget fick trettio fribiljetter till den EM-match de helst ville se. De valde Sverige Finland och fick se svenska laget spela ut Finland totalt. Och de har sina favoriter.

– Eftersom jag är anfallare så tittar jag ju lite extra på Lotta Schelin till exempel, säger Josefin Bennet.

Vem är Sveriges bästa anfallare då? Zlatan eller Lotta?

– Jag vill ju säga Lotta. Hon gör mål som är härliga att se och som kommer ur bra samarbete och snack medan Zlatan är mer stark som individ och puttar bort andra som en bulldozer, säger kantspelaren Line Engdahl-Höie som du hittar antingen i backlinjen eller på mittfältet.

Hur går det ikväll då?

– Man hoppas såklart på Sverige. De ska vinna, säger Line Engdahl-Höie.


Therese Wahlgren
therese.wahlgren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".